Ingen quickfix for våtrom
Å bygge bad eller vaskerom er i prinsippet ikke vanskeligere enn «vanlige» rom som stuer eller soverom. Men det krever tid. Og det krever koordinering av folk fra mange fagfelt.
– Vi bygger mellom 20-30 våtrom i året, men vi hverken murer, legger membran eller fiser, sier Arild Bakken, daglig leder av Bygga i Stavanger.
TEKST KJETIL S. GRØNNESTAD FOTO ALF BERGIN
«Er du fornøyd med jobben underentreprenøren gjør, tar du vare på ham.»
ARILD BAKKEN, DAGLIG LEDER I BYGGA.
Totalentreprenør
De 12 ansatte i Bygga tar på seg et hundretalls mindre oppdrag hvert år.
Det dreier seg hovedsaklig om påbygg og oppussing, der bad ofte inngår i kundens ønsker. Et eksempel er våtrom- mene til en planlagt kjellerleilighet i
en enebolig i bydelen Kristianslyst.
Her forbereder de to tømrerne Simen Kaspersen og Vlad Mihai, sammen med lærlingen Daniel Tunge Skumsnes, bad og vaskerom i et strippa kjellerrom.
– Dette er en kjekk jobb, forsikrer Simen Kaspersen.
De tre fra Bygga er imidlertid ikke de eneste som skal jobbe her. Langt derifra. Folk fra eksterne rørleggerfirma, murer, elektriker og maler (og av og til ventilasjonsfirma), skal bidra til en fornøyd kunde.
– Jeg har våtromssertifikat, så jeg kan i prinsippet bygge et bad, men det har jeg ikke tid til. Vi leier heller inn kompe- tansen. Det er mye mer effektivt med en som legger membran og !iser hver dag, enn at jeg skal gjøre det av og til, sier Jan Ove Brynie, formann i Bygga som også har tatt turen ned i den kommende kjellerleiligheten.
«Det er mye styr og mye koordinering med bygging av våtrom, så jeg skjønner at små firma med bare 2-3 ansatte holder seg unna.»
JAN OVE BRYNIE, FORMANN I BYGGA.